Társadalmi válaszok az egészségügyi ellátás rendkívüli helyzetére

Az egészségügyi ellátás jelenlegi rendkívüli helyzete több szempontból hasonlít az éghajlatváltozás miatt kialakuló rendkívüli helyzetekhez, amelyek egy részében az egészségügyi ellátás részben vagy egészében működésképtelenné válik. A klímakutatók előrejelzései alapján ilyen rendkívüli helyzetek – amelyek többek között új fertőző betegségek megjelenése illetve terjedése, viharok, árvizek miatt fordulhatnak elő – az elkövetkező években minden országban kialakulhatnak. Ezért is különösen fontos most, a jelenlegi rendkívüli állapotban az egészségügyi ellátás korlátozott működésére adott társadalmi válaszok minél alaposabb és részletesebb vizsgálta. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egészség és az élet védelme érdekében minél jobb társadalmi válaszok szülessenek azokra a rendkívüli helyzetekre a jövőben, amikor az egészségügyi ellátás részben vagy egészében működésképtelenné válik.

Ezért kezdtük el a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetben április közepén annak a kérdésnek a vizsgálatát, hogy a magyarországi lakosság milyen megoldásokat alkalmaz egészségének védelmében akkor, amikor az egészségügyi ellátás egy része hozzáférhetetlen.

A kutatás első lépéseként kidolgoztunk egy kérdéssort, amelyet különböző egyetemek szemináriumi csoportjaihoz juttatunk el.

A kutatás további részében interjúkat készítünk – telefonon, skype segítségével, vagy ha lehetőség nyílik rá, akkor személyesen – orvosokkal és más a gyógyító feladatokat ellátó szakemberekkel, illetve az ebben az időszakban a gyógyulás lehetőségeit kereső emberekkel és/vagy hozzátartozóikkal.

Ezen kívül folyamatosan nyomon követjük a hazai sajtóban a kutatás kérdéseihez kapcsolódó híreket, cikkeket és elemzéseket.

Kutatásvezető: Antal Z. László

Résztvevők: Acsády Judit és Ferencz Zoltán