Kramarics Szandra „Nem halászni tanítja az embereket az állam, hanem az ad nekik halat” – A babaváró hitel célcsoportjának család-és társadalomképe címmel tart előadást az MSZT Feminizmus Szakosztályának szervezésében

Az előadásra 2023. december 6-án 18 órától kerül sor az ELTE Társadalomtudományi Karán, de online részvétel is lehetséges. 

Kramarics Szandra előadása: „Nem halászni tanítja az embereket az állam, hanem az ad nekik halat” – A babaváró hitel célcsoportjának család-és társadalomképe

A Magyar Szociológiai Társaság Feminizmus Szakosztálya sok szeretettel hívja meg évzáró rendezvényére! Kramarics Szandra előadását Galántai Júlia (TK SZI) koreferálja.

Időpont: 2023. december 6. 18h

Helyszín: ELTE Társadalomtudományi Kar (a pontos helyszínt a regisztrált résztvevőkkel az esemény előtti napon osztjuk meg) -- online becsatlakozási lehetőséggel.

Az esemény nem sajtónyilvános, a sajtó érdeklődő képviselői az előadótól közvetlenül kérhetnek interjút.

Az eseményen való részvétel helyszíni és online részvétel esetén is regisztrációköteles. Regisztráció (a visszaigazoló email akkor is küld online linket, ha személyes jelenlétet jelöl be a regisztráló): https://events.teams.microsoft.com/.../fee875ed-21a3-48da...

(Az online belépés a Teams alkalmazás letöltése és telepítése után lehetséges.)

Az előadás absztraktja:

A babaváró hitelt 2019-ben vezették be a Családvédelmi Akcióterv részeként, mely rendkívül nagy médiafigyelmet kapott. A támogatás célja, hogy minél több gyermek vállalására bírja azokat, akik képesek megfelelni a kormányrendelet és a hitelt nyújtó pénzintézetek feltételeinek (házasság, TB jogviszony, gyermekvállalás öt éven belül). Az előadás egy jelenleg készülő doktori dolgozat egy részét mutatja be, mely interjúk segítségével igyekszik feltárni a babaváró hitelben érintett személyek egyéni élethelyzeteit, döntéseit. A prezentáció többek közt aztokat a kérdéseket járja körbe, hogy miként befolyásolja a babaváró hitel az igénybevevők családképét, kialakul-e a támogatás hatására egy ún. „mi és ők” koncepció, illetve hogyan vélekednek az interjúalanyok a mai családtámogatási rendszerről.

A résztvevők családelképzelései az ún. konjugális-nukleáris családmodellhez illeszkedtek (vö. Husz-Herke, 2022), azonban a család fogalmát összességében rugalmasan kezelték. Többek nyíltan vállalták, hogy a babaváró hitel motiválta őket a házasságra, azonban a gyermekvállalásra nem. A megkérdezettek emellett gyakran elítélően nyilatkoztak a többi babaváró adósról (annak ellenére, hogy ők is ebbe a csoportba tartoztak), gyakran megjelent az „ingyen pénz” és a felelőtlenség kérdésköre. Emellett azonban az egyedülálló anyákat minden megkérdezett fokozottabban támogatná.

A téma kapcsán felmerül a szociálpolitika biztosítása más eszközökkel (social policy by other means), mivel a bankok jelentős szerepet kaptak Magyarországon a családpolitika alakulásában, illetve a szociálpolitika nem szándékolt (?) következményei is. Utóbbi kapcsán fontos megemlíteni, hogy a babaváró hitel olyan házasságokat is egyben tarthat, ahol már csak a válás jelenthetne megoldást.