Energiaszegénység: Háztartások nehézségeitől a klímaválságig

   2019. november 25. - 2019. november 26.

Részletes program (pdf)

A konferencián készült fotók (flickr)

Magyarországon százezrek nem képesek megfelelően kifűteni otthonukat, vagy jövedelmük aránytalanul nagy részét költik energiára; őket érinti az energiaszegénység. Az energiaszegénység okai és hatásai szerteágazóak, a háztartások eladósodásától, egészség- és életminőségének romlásától kezdve a klímaválsággal összefüggő környezeti hatásokig. Ez egyúttal a probléma kezelését is megnehezíti, mivel egyidejűleg több szakpolitikai területen és szinten igényel beavatkozást.

A jelenség kiemelt témává vált az Európai Unióban. Ennek oka a felismerés, hogy a szegénység elleni küzdelem és a klímaválság kezelése szempontjából is szükséges az energiaszegénység csökkentése. Mivel a nyugat-európai és kelet-közép-európai országokban jelentősen eltér az energiaszegénység mértéke és jellege, ehhez a regionális sajátosságok feltérképezése, és azokhoz alkalmazkodó megoldások szükségesek. Az elmúlt években Magyarországon is elindultak az energiaszegénység feltérképezésére irányuló kutatások, azonban kevés szakpolitikai figyelem és program irányul erre a területre.

A konferencián külföldi és hazai előadók energiaszegénységgel kapcsolatos régióbeli és magyarországi kutatási eredményeket és gyakorlati programok tapasztalatait mutatják be.

A műhelymunka célja a hatékony beavatkozások tervezéséhez való hozzájárulás az akadémiai, civil és szakpolitikai szereplők számára. Ennek érdekében nemzetközi és hazai szakértőket hívunk közös gondolkodásra. A műhelymunka eredményeit egy, a legfontosabb beavatkozási pontokat, a magyarországi helyzethez illeszkedő energiaszegénység-meghatározást és ehhez illeszkedő indikátorokat tartalmazó dokumentumban fogjuk összefoglalni.

Meghívó